Европейската комисия (ЕК) ще предостави допълнителна помощ на земеделските производители заради рекордната жега в някои страни в ЕС, информира институцията в официално съобщение.

Горещото време удари френските винари

В частност, европейските фермери ще могат да получат увеличени аванси като част от субсидирането на земеделския сектор. Ще им бъде позволено и да пасат животните си на земи, които обикновено не се използват за производствени цели.

Тези продължителни климатични условия тревожат нашите фермери. Комисията поддържа тесни контакти с държавите-членки и оценява ситуацията на места. Както винаги, ние сме готови да помогнем на фермерите, пострадали от сушата. Поради това решихме да въведем по-високи авансови плащания, а също така изключения от определените правила за екология за облекчаване на производството на фуражи за животните, заяви еврокомисарят по земеделските въпроси Фил Хоган.

В допълнение към подкрепата, предоставяна в рамките на Общата селскостопанска политика, са били взети още две решения в полза на фермерите. В ЕК отбелязват, че ще разгледат въпроса за приемане на други временни мерки, които да дадат гъвкавост на земеделските производители по отношение на производството на фуражи.