България и Турция, сключиха през есента на 2017 г. споразумение, което урежда износа на дребни живи животни – агнета, шилета и овце, от България за Турция. Едрите ще бъдат експортирани като месо при спазване на определени условия. Те ще минават през контролирани кланици, които вече са одобрени.
 
 
Възобновяването на износа на живи агнета, шилета и овце трябваше да стартира в началото на годината. Това обаче все още не е факт и животновъдите си задават въпроса: „Ще стане ли въобще?“. 
 
Износът на животни от това направление от България беше прекратен през 2011 г., след като в нарушение на договореностите някои стопанства у нас си позволиха да изнасят за Турция румънски агнета, представени като българско производство. Отделно и нодуларният дерматит допринесе за ситуацията. 
 
„Остана една единствена крачка, която да се доуточнява – начинът на извозване на животните. Турците поставиха едни условия, които на нас ни се видяха малко тежки. Цената е изгодна, но плащат парите, когато животните пристигнат в Турция“, каза за Фермер.БГ Бойко Синапов, съветник на земеделския министър Румен Порожанов по въпросите на животновъдството.
 
Другата причина за забавянето, според Синапов, са току-що отминалите Великден и Гергьовден – празници, на които българите задължително слагат на трапезата си агнешко месо. 
 
„Изчакваше се да минат празниците, за да можем да имаме за техния пазар стока, защото те искат агнета над 35 кг, а ние все още нямаме такива. Всичко, което остане след тези празници, се подготвя за този пазар“, отбеляза Синапов. 
 
Защо този износ е толкова важен?
Животновъди споделиха с Фермер.БГ, че цената, на която са продавали живи животни на Турция, е изключително добра.  
 
„Даваха ни по 6.00 лв./кг живо тегло агнешко. Това е добър, огромен пазар, на една крачка“, казват стопаните
По Великден те успяват да реализират една част от продукцията си на вътрешния пазар, когато е най-голямото търсене. 
 
Късните агнета - родени през април и май, са тези, които биха могли да бъдат реализирани през юли, август и септември на чуждия пазар, тъй като в България по това време цената е ниска заради слабото търсене. 
Продажбата на живи животни е най-чистият и най-предпочитаният начин за фермера, защото иначе това животно трябва да се заколи, да се търси купувач и т.н. 
 
За да стане това обаче от българска страна трябва да се организират няколко подробности. 
Турците ще купуват от нас чрез държавната си фирма, която е ресорна по тези въпроси. От българска страна трябва да излъчим едно дружество, което трябва да е износител. Името на дружеството, което се спряга е „Българско агне ООД“, което трябва да бъде износител, обясни Синапов. 
 
 
„Това обаче окончателно не е решено. Изискването на едно дружество от наша страна е тяхно – те са една фирма и искат от наша една, за да няма разпиляване“, посочи Синапов.  
 
По думите му цената, която турската страна предлага е 2.80 евро (5.60 лв.) за килограм живо тегло. 
„Цената  е добра. Мисля, че нещата ще се случат, защото продължаваме да изнасяме животни за разплод. Малко и от наша страна трябва да си подредим нещата.
 
Защото се оказа, че в момента, когато бяха тука – миналия месец, тогава нямахме такава категория животни – над 35 кг, а нашите фермери бързат да продадат всичко за Великден и Гергьовден, защото не бива и да допускаме тук да останем без агнета за празниците. Оттук насетне по-късните или тези, които са били по-малки тогава, ще могат да се реализират към Турция“, допълни Бойко Синапов.