Със среден добив от 625 кг/дка приключи жътвата на пшеница в Добричка област. От реколтираните 1 199 403 дка с житната култура са прибрани общо 749 060 тона зърно, сочат данните на ОД „Земеделие“.

Мираж ли е de minimis-ът за животновъдите?

Резултатите по общини не отчитат голямо разминаване в средните показатели. Най-високи са добивите в общините Ген.Тошево и Добричка. В тях земеделските стопани са ожънали съответно по 650 кг/дка и 640 кг/дка. Дори и най-ниските резултати са удовлетворяващи – в община Тервел производителите са прибрали по 590 кг/дка. 

Ечемикът в Добруджа също е ожънат. От близо 58 000 дка са реколтирани средно по 576 кг/дка. В зърнобазите са влезли общо 33 429 тона ечемик. Отново стопаните от община Ген.Тошево отчитат най-високи резултати – 610 кг/дка. В Балчик от ечемика също са пожънати добри добиви - по 600 кг/дка. Най-ниски са показателите в община Тервел – 550 кг/дка. 

Рапицата в Добричка област е прибрана още преди 10-на дни. При нея средните добиви са 319 кг/дка. От пожънатите 65 615 дка с маслодайната култура са добиви 20 919 тона зърно. 

Във връзка с усложнената пожароопасна обстановка в страната, от областната земеделска служба припомнят, че до 20 август е забранено косене, мулчиране, почистване на храсти. Това е посочено в заповед на министъра на земеделието, като целта е да се предотврати избухването на пожари. 

Областната дирекция на МВР в Добрич също апелира за своевременно подаване на сигнали във връзка с пожароопасната обстановка. Още при първите признаци на задимяване, мирис или леки пламъци гражданите трябва да сигнализират. Високите температури, липсата на валежи, изсъхналата растителност и силният вятър в Добричка област са сериозни фактори за бързото разнасяне на пожарите в земеделски земи, полски и горски масиви. Анализът на огнеборците посочва, че основната причина за инцидентите са човешката небрежност. Едва 1 % от пожарите са причинени от мълнии. 

Изхвърлянето на незагасен фас или клечка кибрит може да подпали и изгори не само реколтата, но и да се пренесе в населените места. Техническата неизправност на машините и превозни средства, работещи по полетата и в гората също могат да бъдат фактор за избухване на пожар.