Глътка въздух от жегите и сушата ще има през следващите няколко дни, но прогнозираните валежи със стопанско значение ще са само в някои райони на страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Важните срокове през август

Метеоролозите отчетоха температури от над 40 градуса на много места у нас през изминалите дни - Ново село, Русе, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Чирпан, Стара Загора, Кърджали и Сандански.

Валежи със стопанско значение над 10 л/кв.м за последното десетдневие на юли и началото на август са регистрирани само на изолирани места в Силистра – 12 л/кв.м и София – 17 л/кв.м, уточняват агрометеоролозите. Тези условия се отразиха неблагоприятно на вегетационните процеси при селскостопанските култури и задълбочиха почвеното засушаване.

В началото на следващия седемдневен период температурите ще бъдат по-ниски, а в отделни райони от Западна и Централна България се очакват валежи със стопанско значение. 

През останалите дни до края на периода вегетационните процеси при земеделските култури отново ще протичат при наднормени температури и сухо време, което ще изисква повече поливане.

НИМХ: Остава вероятността за градушки и нанасяне на щети по селскостопанските култури.

През периода при царевицата в зависимост от хибридните сортове ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При слънчогледа ще протичат фазите развитие на семената и узряване. При лозата ще се наблюдава прошарване и омекване на зърната.    

В много райони от страната условията ще ограничават почвообработките поради липса на почвена влага. Препоръчително е на освободените площи от пшеница и ечемик да се извърши подмятане на стърнищата за унищожаване на плевелната растителност, прекъсване на почвените капиляри и запазване на влагата в почвата, съветват експертите.

Условия за провеждане на растителнозащитни пръскания при зеленчуковите култури и трайните насаждения ще има предимно сутрин в по-хладните часове от деня.