Брашнестата мана, наричана още пепелица, е широко разпространено гъбично заболяване, което нанася сериозни вреди по културите. Класическият метод за борба с нея предполага използването на химически фунгициди – скъпоструващи вредни вещества, чието разпръскване не е лесна и евтина задача. Към част от веществата обаче гъбичните заболявания след известно време се адаптират. На помощ идват новите подходи и технологии, пише robotrends.ru.

Топ мобилни приложения за фермери

Става дума за използването на роботи с ултравиолетови лампи. Гъбичките притежават природен механизъм, който ги защитава от слънчевата ултравиолетова светлина. Синята светлина провокира активирането му.

Новите устройства облъчват растенията в тъмните часове на денонощието, когато гъбите остават без защита. По думите на разработчиците им ниската интензивност на облъчване не влияе на развитието на растенията. Устройствата са доказали своята ефективност в борбата с брашнената мана, фалшивата брашнеста мана и дори при някои насекоми.

В момента система, разработена от специалистите от Норвегия, функционира в лозя в Ню Йорк. Проектът се проследява от учени от няколко университета и Норвежкия институт за биоикономически изследвания.

Изследователите предвиждат да усъвършенстват роботите така, че те да умеят да регистрират мащабите на заразяване на всяко конкретно растение и да настройват оптимална интензивност на облъчване.

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжерии у нас вече печелят с автоматизирана система за зеленчуци

Агроиновации: Как се прави прецизно свиневъдство

Платформа за биоземеделие - вече и на български