През 2019 г. ДНК лабораторията към Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) ще работи и за определяне на ДНК профила и при овце и кози. Това е нещо ново, което искат да анонсирам чрез вашата медия, каза изп. директор на Агенцията - Георги Йорданов за Агри.БГ.

Георги Йорданов: Добри резултати от ДНК лабораторията в говедовъдството

Ако през 2017 г. само се спрягаше като идея животните под селекционен контрол да подлежат на ДНК контрол, то през 2018 г. това стана факт. Идеята, за която Агри.БГ писа пръв, дойде от браншова структура в сектора.

Това се случи по време на отчетно общо събрание на Националната асоциация за развъждане на породите Монбелиард и Симентал (НАРМС) в село Арбанаси, Великотърновско. 

Година по-късно ДНК лабораторията работи успешно в говедовъдния сектор. Сега амбициите са тази добра практика да бъде приложена и в овцевъдството и козевъдството. 

И през 2019 г., както и през пилотната 2018 г., пробите остават безплатни за фермерите. Надеждите са в бъдеще, благодарение на ДНК лабораторията, споровете затова кое животно е селекционно и кое не е, най-накрая да спрат.