През 2018 г. заработи ДНК лабораторията в животновъдството. През изминалата година бяха взети над 400 проби от говеда. От Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) отчитат добри резултати от лабораторията в говедовъдството. Агри.БГ разговаря по темата с изп. директор на Агенцията - Георги Йорданов.

 

Европейските плодове и зеленчуци имат своя пазарна обсерватория


Как работи ДНК лабораторията?

ДНК лабораторията, която е към Изпълнителна агенция по селекция и репродукция през 2018 г., както поех ангажимент пред животновъдната общност, вече работи. Нейните резултати са факт. През 2018 г. бяха взети над 4000 проби от животни от вида говеда – предимно кръвни проби и космени луковици, които се изследваха и резултатите в момента се обработват, за да отидат към фермерите и развъдните организации. За тази година стартира новата кампания за вземане на нови проби и проблем по отношение на ДНК лабораторията за изследване на ДНК профила за говеда нямаме. Разполагаме с необходимите апаратури и консумативи. 

Работим много усърдно с германски консултанти, за да могат нещата да бъдат изработени на професионално ниво и да имаме едни наистина защитими, доказуеми резултати.

Резултатите

Резултатите, които ние обработихме за 2018 г., са обнадеждаващи. За първи път се проведе такова мероприятие, с такъв мащаб. Средната достоверност на резултатите е около 60% и малко над 60% в зависимост от развъдната организация, с която сме взели проби. Но средно за популацията е 60% достоверност. Ние сме изследвали юници за бащинство. 

Каква е цената на ДНК тестовете?

Засега ДНК лабораторията работи със средства от Министерството на земеделието, храните и горите. Пробите, които се вземат, засега са безплатни за фермерите. За 2019 г. също фермерите няма да заплащат пробите. Но за в бъдеще вече ще се формира нова политика и ще решаваме. 

Расте ли интересът към племенните животни?

Винаги едно племенно животно, едно животно, което е в добри условия на хранене, отглеждане и обслужване от зоотехническа гледна точка, то има по-висока продуктивност. А не е без значение – то има и по-висока стойност на пазара. Затова е нормално интересът към племенните животни да се засилва. Също така не без значение е и фактът: развъдните организации се утвърждават като организациите, които водят селекционния процес и те увеличават своя периметър на действие. 

Съвети към стопаните

Бих казал на всички фермери да бъдат по-активни в своите развъдни организации, да се интересуват от резултатите и анализите, които извършват те. Да могат да ги включват по най-бързия начин в своята практика. Да отглеждат животните си при добри условия и да осигуряват добро хранене. Не на последно място – ветеринарното обслужване. Тогава ще имат добри резултати и животновъдството ще бъде един добър бизнес.