На 16 януари се отбелязва Денят на растителнозащитника.

През месец януари 1896 г. VІІІ-то Обикновено народно събрание приема “Закон за мерките против филоксерната зараза (чума по лозята) и за възстановяването на опустошените от нея лозя”. Законът е утвърден с Указ на княз Фердинанд на 16 януари 1896 г.
Това е първият нормативен акт в областта на растителната защита, който поставя официално началото на растителнозащитната дейност у нас.

Този ден е утвърден за професионален празник на специалистите в областта на растителната защита с решение на МС от 30 септември 2005 г. За първи път беше отбелязан на 16 януари 2006 г. в аулата на Аграрния университет в Пловдив.

Националната служба за растителна защита, която функционира до края на 2010 година като специализиран орган към МЗХ, e създадена с Постановление № 131 от 15 юли на МС и последвала Заповед на министъра на земеделието и хранителната промишленост от 14 октомври 1992 г. Тя има контролни и разпоредителни функции, съгласно Закона за защита на растенията.

В началото на 2011 г. със създаването на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) НСРЗ става Дирекция "Растителна защита и контрол на качеството на пресни плодове и зеленчуци" в БАБХ. Тя трябва да ръководи и координира дейността на областните дирекции по безопасност на храните в областта на растителната защита, качеството на пресните плодове и зеленчуци и задълженията на Република България по Международната конвенция по растителна защита. Нейна задача е изготвянето на методически указания и инструкции, свързани с прилагането на фитосанитарното законодателство.


Екипът на Фермер.БГ честити  професионалния празник на всички  заети в областта на растителната защита!


 © 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!