По време на Седмицата на дизайна в Айндховен, Холандия, Фернандо Лапос спечели първата награда. Дизайнерът работи с мексикански фермери по проекта “Totomoxtle”- трансформира цветните сортове царевица в изкуство.

А вашата винарна от какво е направена?

Лапос превръща листата от земеделската култура в материал, който може да се използва за стени и мебели. Целта му е да развие нов начин за увеличаване на приходите на местните и да намали отпадъците.

Процесът на изработката на е прост – листата на царевицата се сплескат и се използват като фасети, които могат да намерят приложение в довършване на стени, вази и мебели.

По информация на електронното издание AllAboutFeed totomoxtle е нов и качествен материал, а Лапос се надява да създаде по-голяма информираност за несигурното бъдеще на дребните селскостопански производители и техните традиционни методи за прибиране на реколтата, които трябва да се конкурират с мащабното производство на храни в световен мащаб.

Конкурсът предизвика дизайнерите да гледат на хранителната култура и хранителната верига по един по-нестандартен начин. Предложенията включват проекти, които повишават осведомеността за използването на земята, сладководните запаси, въздействието на селското стопанство върху климата и използването на оскъдни суровини.