„Всичко започна от любовта ни към виното и природата и от желанието ни да направим един ден свой лозов масив и вино по наш вкус“, заявиха Димитър и Христо Николови в интервю за Фермер.БГ Димитър Николов и споделиха, че съвместната фирма е започнала развитието си преди 7-8 години, когато бизнесът са стартирали родителите им. „Работим изцяло семейно, започнахме в началото да помагаме на родителите си и постепенно се запалихме. Любовта към виното ни дава стимул да работим добре и да се развиваме“, сподели Димитър Николов.

 

 

Имате ли собствени лозя? И считате ли затварянето на цикъла на производство за предимство?
Да, отглеждаме лозя на площ от 250 дка в землището на Белене, на територията на Природен парк „Персина“. Към този момент все още нямаме собствена изба – досега сме винифицирали във Винпром „Свищов“. Определено смятам, че затварянето на цикъла на производство е правилният път. И още нещо много важно – като наше предимство определям и това, че лозята, на които отглеждаме грозде, са в екологичен район. Трендът в световен мащаб е насочен към екопазарите, към развитието на устойчиво земеделие, на екологичния аграрен бизнес като цяло. Затова смятам, че тези тенденции са плюс за нас и точно това ще продължи да бъде нашата политика и в бъдеще.

 

През 2013 г. много млади фермери очакваха финансиране за стартиране на агробизнес. Вие кандидатства ли сте по мярка 112?
Конкретно по мярка 112 не сме кандидатствали. Аз лично се занимавах с медицина, сега уча маркетинг и дори не съм сигурен дали имам право на участие по тази мярка. Но пък през последните 2 години кандидатствахме по няколко мерки, по които реализирахме успешно проекти. Кандидатствахме за субсидии за създаването на лозовите масиви, за закупуването на лозовия посадъчен материал, както и за капково напояване, необходимо за лозята, и за техника.

 

С какъв лозов посадъчен материал работите?
Внос от Германия. В момента отглеждаме сортовете Пино Ноар и Каберне Совиньон. Причината да не заложим на български сортове е свързан с климатичните особености на района. Лозята ни са в сърцето на Дунавската равнина, където има сериозни температурни аномалии – в зимните месеци температурите падат дори до минус 30 градуса. Това е сериозен проблем за лозарството и затова при избора на посадъчен материал сме търсили силно студоустойчиви сортове. Въпреки това през миналата година отново имахме измръзване на лозите. Имаме, разбира се, намерение да работим и с български лозов посадъчен материал в бъдеще.

 

Какви са най-близките ви бизнес планове в контекста на началото на нов програмен период?
Имаме разработен план за следващия програмен период. В момента работим по създаването на овчарник, който ще бъде разположен в землището, където се намира и лозовият масив. Сградата е почти готова, изпълнението на целиа проект е разчетено до средата на 2014 г. Тогава планираме и първия внос на овце като все още е в процес на обсъждане избора на порода. В близко бъдеще смятаме да реализираме и проект за изграждане на мандра, за да затворим цикъла на производство и в животновъдството. Имаме разработен и проект за винарска изба, чакаме одобрение и респективно финансиране, за да реализираме този проект.

 

Притеснява ли ви конкуренцията?
Надяваме се по-скоро всички колеги от бранша да бъдат европейски настроени фермери, с които да бъдем добри партньори, а не конкуренти.

 

Интервю на Ваня Кюрчева, Фермер.БГ

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!