„Нашата цел е да бъдат използвани всичките 278 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони ПРСР 2007-2013 до края на годината”. Това заяви министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков в интервю за Дарик. Само до началото на месец септември са усвоени едва 89 млн. евро. „Направена е пълна мобилизация в оставащите 20 дни до края на годината да могат да се използват голяма част от средствата.

Само този четвъртък са усвоени 18 млн. лв”, обясни министърът и допълни, че усвояемостта на средствата не зависи само от желанието на служителите на Държавен фонд „Земеделие”, а и от бенефициентите и общините. „Когато става въпрос за средства те не са само за министерството-това са средства за България. Нека в този момент да забравим кой кмет от коя политическа сила е. Всички общини и кметове трябва да се мобилизират, за да можем да използваме тези средства до края на годината”, уточни министър Греков. До 18 декември ще бъдат изплатени средствата по агроекология и земеделските производители ще получат  около 148 млн. евро, подчерта министърът.

Той уточни, че в следващия програмен период основна цел на земеделското министерство ще бъде опростяване на броя и начина за кандидатстване по мерките.

Проф. Греков каза още, че се търсят начини и възможности най-малките ферми да станат средни, тъй като целта на мярката за младия фермер е да има устойчивост, която да гарантира сигурни доходи за в бъдеще.

„През следващия програмен период ще има достатъчно средства за биопроизводството”, каза още министърът. Той обясни, че земеделското производство винаги се нуждае от много средства и за следващата 2014 г. МЗХ разчита по-малко на националния бюджет и повече на европейските средства, тъй като според министър Греков националният бюджет не може да отговори на всички нужди на земеделието.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!