Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков заяви, че в следващия програмен период 13% от субсидиите в земеделието ще са за животновъдство, зеленчукопроизводство и овощарство. "За съжаление в момента плащаме за брой животни, но по данни от 2009 година. Оттогава досега животновъдите и животните са се увеличили многократно", каза Греков. Според него един от основните проблеми на животновъдите и зеленчукопроизводителите е липсата на обединение. Само в животновъдството има над 30 организации. Затова министър Греков поискал всички организации да се легитимират, за да се разбере какъв е техния състав, колко животни има реално и да знаем кои са реалните представители на бранша.


При зеленчукопроизводителите пък в повечето случаи организациите представляват сами себе си или някое конкретно населено място и това затруднява работата в сектора. Според аграрния министър, ако са обединени консумативите за производство ще им излизат по-евтино, ще бъде по-добре организират износа и това ще им даде адекватен достъп до европейските пазари.


По темата със зърнопроизводителите Греков обясни, че и през следващия програмен период субсидиите там ще се дават на единица площ. "Зърнопроизводителите действително обработват големи площи и взимат много субсидии. На последния Съвет в Люксембург се взе решение да няма таван на площите, но ако се получават субсидии над 150 хил. евро, ще се облагат с 3% до 5%. Останалите средства ще бъдат насочени към традиционни наши отрасли", обясни земеделският министър.

 

Като сериозен той посочи и проблема с липсата на звено в Министерството на земеделието и храните, което да анализира пазарите.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!