В първата десетдневка на декември ще бъдат разплатени 146-148 млн. евро агроекологични плащания. Това съобщи министър Димитър Греков в ефира на радио К2. По думите му мобилизацията на Министерството на земеделието и храните е максимална, за да може до края на годината да бъдат усвоени всички оставащи средства за 2013 г. по Програмата за развитие на селските райони.

Освен това, с решението на Министерския съвет от сряда за наддоговаряне по програмата с още 9%, се дава възможност на общините да усвоят допълнителни 117 млн. евро, което ще сведе потенциалните загуби до минимум.
[news]
Министърът на земеделието и храните призова местните власти да са активни, за да се възползват от отпуснатите средства, и съобщи, че за своевременното разглеждане на проектите им са мобилизирани допълнителни 70 специалисти от страната.
 
„Основната ни задача до края на годината е да можем да използваме всички европейски средства, които са помощ не само за земеделските производители, но и за общините. От началото на годината до 1 септември са усвоени само 89 млн. евро, което е изключително малко в сравнение с това, което ни остава до края на 2013 г.”, каза министър Греков. Според него вина за неусвояването има преди всичко недостатъчният човешки капацитет, което, по думите му, не зависи само от министерството и администрацията, а в голяма степен от готовността и кадрите на общините и фермерите.
 
Министър Греков посочи, че целта на направените в последните месеци промени в ръководството на ДФ „Земеделие” е да се увеличи усвояемостта на средствата, да се постигне по-голяма прозрачност в работата на фонда и по-добра координация с МЗХ. „Основното за нас е парите да отиват при хората, които имат нужда от тях”, подчерта министърът на земеделието и храните и категорично отрече да съществува политически натиск върху работата на разплащателната агенция. „Нека да не гледаме на хляба като червен, син или бял, а като на земеделско производство, което е изключително необходимо на България”, призова министър Греков.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!