През последните години има тенденция към намаляване броя на кошерите у нас, като до определена степен причините остават неясни, посочи в Плевен министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. През 2013 г. намаляването е само с 0.34%, но в предишни години то стига до 12%. В момента в България се отглеждат около 530 000 кошера, а пчеларите са между 4000 и 6000, като основно намаляване се наблюдава сред любителите-пчелари, отчете министърът.

 

От друга страна през последните две години има увеличение на пчеларите, отглеждащи над 150 кошера. „Това означава, че отрасълът се превръща в бизнес и макар да не е толкова доходоносен, той определя визията на България като страната, произвеждаща най-качествения и чист мед”, заяви проф. Греков.

 

Като пример министърът посочи, че при едно от посещенията си в Китай е бил попитан дали има възможност страната ни да изнася мед за азиатската държава. „Попитах защо, а домакините ми отговориха, че искат да го използват в производството на детски храни. Което е категорично доказателство за отличните качества на меда, който се добива у нас, имайки предвид, че Китай е най-големият производител и износител на мед в света“, посочи земеделският министър.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!