Европейските субсидии, които българските земеделци получават сега, все още са далеч от средните за ЕС. Очаква се до 2020 г. финансирането за българските фермери да се доближи до средните стойности в ЕС. Това заяви министърът на земеделието проф. Димитър Греков в интервю за радио Фокус. Министър Греков посочи, че още тази година ще стартира нова схема, която ще стимулира участието на млади хора в земеделието.

Все още сме малко далеч от европейските фермери, но все пак през 2020 г., колкото и далечна да ни се струва тя, финансирането трябва да достигне 228 евро на хектар. Така ще се доближим до средните стойности на плащане на Европейския съюз, които са средно 260 евро на хектар. След нас в този случай, ако можем - а аз силно се надявам, че това ще се случи, ще останат големи държави-членки като Великобритания, която има средни 225 евро на хектар, Полша - 216 евро на хектар, Румъния – 196 евро на хектар, Португалия – с близо 200 евро на хектар и редица по-малки и нови държави-членки, каквито са Балтийските републики и Словакия, посочи министър Греков.

Приоритет е подкрепата на малките ферми и на дребните земеделски стопанства, допълни министърът. Министърът каза още, че през новия програмен период 2014-2020 г ще се извършва преразпределително плащане на субсидиите, което ще започне още през тази година. „Имаме малко на брой огромни стопанства, много са малките и средни стопанства, и няколко недофинансирани и уязвими сектора. Това наложи да направим за първи път преразпределително плащане, което ще започне още през тази година.

Стопанствата до 30 хектара ще могат да получават 45 лв. за първите хектари. Това ще се отнася и до големите стопанства с над 30 хектара“, съобщи министърът на земеделието и храните. България може да продължи тази схема за единно плащане на площ до 2020 г., заяви още Димитър Греков.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!