Депутатите отново се разгорещиха в Народното събрание и отправиха хапливи атаки едни към други по повод второто четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за тютюна и тютюневите изделия. От изказвания в залата стана ясно, че тютюнопроизводителите са пред колапс. Нямат никакви пари за разсади и за подготовка на предстоящите земеделски дейности.

„С какво ще засадят разсада, със заклинания ли?", попита народният представител Димчо Михалевски добавяйки: „Когато спрем да лъжем и започнем да решаваме проблемите, тогава ще бъдем народни представители”.

Вносители на обсъждания днес законопроект са Стефан Господинов и група народни представители от ГЕРБ. В мотивите на документа се посочва, че основната цел на промените, е да се либерализира пазара на суров и необработен тютюн, като се даде възможност на частни производители и техни сдружения да предлагат своята продукция на нашия и Европейския пазар.

При обсъждането депутатът от БСП Корнелия Нинова заяви, че с този закон ще намалеят приходите от акциз от рязан тютюн. Тя посочи, че е необходимо да бъдат осигурени средствата за национални доплащания, разрешени от Европейската комисия. Корнелия Нинова каза, че мнозинството не прави разлика между лицензионен и разрешителен режим. По думите й тютюнопроизводителите искат да се въведе разрешителен режим. Нинова посочи, че предложението на Министерски съвет за разрешителен режим е било добро, но вместо него от ГЕРБ предлагат премахване на всякакви режими.

Цвета Караянчева, която е една от вносителите на законопроекта, обясни, че решението на проблемите в сектора е либерализацията на цената на тютюна. Тя посочи, че ако трябва да лобира, лобира за тези хора с напуканите ръце, които ядат хляб, заедно със земята.

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!