Земеделието е в дигитално сътресение. Дигитализацията обаче има гигантски потенциал както за фермерите, така и за потребителите, който трябва да бъде използван разумно.

Как да се дигитализират селските райони и що е то smart villages?

Бъдещето на дигиталните технологии в селското стопанство беше обсъдено от водещи експерти и представители на сектора по време на конференция за дигиталното земеделие, която се проведе в Берлин, Германия. По време на събитието бяха обсъдени най-новите разработки в областта на земеделието 4.0, пише agrarheute.

Дигитализацията е мега темата на нашето време

"Дигитализацията е мега темата на нашето време. Новите технологии имат огромен потенциал за почти всички сфери на живота и индустриите - особено за селското стопанство. Земеделският сектор може да се нарече дори пионер, тъй като може да се похвали със селскостопанска техника, която комуникира помежду си и сравнява данни; използването на дронове; цифрови ушни марки за кравите, както и датчици, които следят тяхното здраве, както и прецизното торене, с помощта на сателитно контролирани трактори с изумителна точност. Всичко това е вече факт днес.

Тези дигитални решения помагат да се повиши хуманното отношение към животните, да се осигурят високи добиви и реколти и в същото време да се произвежда по начин, който да пести ресурси“, каза Юлия Клокнер, федерален министър на храните и земеделието дни преди конференцията.

Дигитализация - важната стъпка

Следователно дигитализацията е и една от най-важните стъпки, а дори и решение за справяне със световния глад и въпроса за изхранването на нарастващото световно население. Защото желанието да бъдеш сит не е въпрос на произход, а човешко право - над 800 милиона души по света гладуват.

Освен всичко в Германия сме в процес на създаване на цифрови и тестови полета, на които да провеждаме експерименти, затова как дигитализацията може да помогне днес“, каза още Клокнер.

Германия: Правим всичко възможно, за да сме дигитални 

Дигитализацията на селското стопанство води до по-голяма ефективност във фермите, повече защита на околната среда и устойчивост, хуманно отношение към животните и повече прозрачност за потребителите, подчерта д-р Бернхард Ролер, един от експертите в конференцията.

„В селското стопанство дигитализацията е печелившата история за всички“, каза още Роледер.

„Германия е един от световните лидери в производството и използването на съвременни селскостопански технологии. За да запазим тази позиция в бъдеще и по този начин да допринесем както за печелившото, така и за ефективното земеделие селско стопанство, трябва да сближим стартъпи, средни и големи компании”, заключи експертът.