До петък ще бъдат изплатени субсидиите по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП), съобщиха от Държавен фонд "Земеделие" (ДФЗ). Финансовата инжекция за фермерите, която е в размер на над 980 млн.лв., се очаква от селскостопанските производители, които имат да погасяват задължения към банкови институции, доставчици на семена, земеделска техника, препарати и торове.

 

В плащанията към фермерите тази седмица ще са включени освен европейски средства за обработваема площ, то така и национални доплащания. Общата сума на декар площ, която земеделците ще получат е 30,98 лв.

 

И тази година заради застъпванията на земеделски земи  част от субсидиите, около 100 млн. лв., ще бъдат изплатени до края на месец Март, за да могат засегнатите страни да докажат чрез документи правото си на собственост.


Парите за разплащането към агросектора са осигурени, след като Министерството на финансите пласира успешно вчера втората за т.г. краткосрочна емисия от 400 млн. лева.

 

Министър Димитър Греков заяви ексклузивно преди 10 дни пред репортер на Фермер.БГ, по време на изложението Зелена седмица в Берлин, че изплащането на директните плашания ще започне от 27-и до 31-и Януари.

 

Неофициално, служители на РА съобщиха пред Фермер.БГ, че реални постъпления по сметките на земеделските производители могат да се очакват от четвъртък след 11,00 ч.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!