Съвсем скоро се очаква на интернет страницата на ДФЗ да се появи списък с контакти на фирмите по света, които произвеждат селскостопанска техника. Идеята, шефът на фонда е заимствал при едно от посещенията си в немската Разплащателна агенция. Целта била, когато фермерите отворят сайта на ведомството да се запознаят с това какви фирми-производители на селскостопанска техника има и как могат да се свържат с тях, ако желаят да поръчат трактор, комбайн, плуг, сеялка и прочие или да изискат оферти, ако са решили да кандидатстват с проект по ПРСР. Още повече, че през миналата седмица шефът на ДФЗ Светослав Симеонов обеща пред Фермер.БГ, че отново ще има средства в мярка 121.

Днес във фонда е организирана официална среща, на която са поканени търговските представители на чуждестранните посолства в България. До момента са потвърдили участие представителите на Холандия, Чехия, Полша, Беларус, Турция, Франция, Русия и Дания. Очакваше се присъствие да потвърдят и търговските аташета на Германия, Великобритания, Италия, САЩ, Китай и Гърция.

„Целта на тази инициатива е като държавна институция да потърсим посредничеството на търговските представители на държавите с развита машиностроителна индустрия, които да съдействат на българските производители в контактите им с компаниите-производители и вносители на техника и оборудване за селското стопанство и преработвателната индустрия", потвърди Симеонов.