На снощното заседание на УС на ДФЗ беше решено да се отпускат субсидии за участие на фермери в изложения и панаири. До този момент само по-едри земеделски производители можеха да си позволят наемането на щандове и командировки в международни панаири, където достойно представяха родното земеделие. За първи път вече се предоставя възможност на фермерите да поискат пари от така наречената "земеделска банка" - ДФЗ за да участват в един или друг специализиран панаир. Предвиденият бюджет за тази дейност е 144 хил. лв. за всички бенефициенти.

Освен това снощи бяха одобрени още няколко ключови схеми за подпомагане. От пресцентъра на фонда посочват, че  е одобрено отпускането на 1.6 млн. лв. по краткосрочните схеми за финансиране през настоящата година. Утвърдено е и предоставянето на 4 млн. лв. под формата на нисколихвени кредити за покупка на семена, торове и препарати за производство на пипер и картофи.

За съфинансиране на застраховки на продукцията на производители на плодове и зеленчуци се отпускат 1.5 млн. лв. Като държавна помощ за водене на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на българско овчарско и каракачанско куче ще се предоставят 19 600 лв. Развъдните организации могат да кандидатстват за субсидията от 1 до 31 март 2011 г.


От одобрените 4 млн. лв. за заеми с 6% лихва 2.5 млн. лв. са за кортофопроизводителите, останалите за отглеждащите пипер. От 28 февруари до 31 март  фермерите, които искат да купят семена и торове за картофи, ще кандидатства за кредитирането с по 500 лв. за декар. Изискването е минималната площ за обработка да бъде 20 дка, а максималната - 150 дка. При кредитиране на семепроизводтството минимално допустимата площ е 10 дка, а максималната – 80 дка.

От 1 март до 15 април за покупка на семена, торове и препарати за производство на пипер ще се приемат документи за заеми от 420 лв./дка. Минимално допустимата площ, при която могат да кандидатстват бенефициентите за кредитиране по тази мярка, е 10 дка, а най-голямата площ е 200 дка.

Друго от съществените решения е това за кредитиране и предоставяне на допълнителна държавна помощ на лица с одобрени проекти и сключени договори за отпускане на финансова помощ по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от ПРСР. Решението важи за инвестиции, свързани с постигане на минималните изисквания за защита и хуманно отношение към кокошки-носачки и постигане на качество при производство и съхранение на сурово мляко.
 
Земеделските производители, кандидатстващи с проекти по мярка 121 в тези две направления, ще имат право на увеличен размер на субсидията по мярката под формата на държавна помощ. Допълнително предоставяната помощ ще бъде между 5 и 25 % в зависимост от вида на инвестициите, местоположението на животновъдните обекти и дали кандидатите отговарят на условията за млади фермери. Чрез тази допълнителна помощ се предвижда общият размер на субсидията да достигне до 60% от одобрените инвестиционни разходи, а за кандидатите в необлагодетелстваните райони - до 75%.
 
Приемът на проекти ще се осъществява в периода 14 март - 3 април 2011 г. По мярката ще бъдат подпомагани ферми за производство на краве мляко от ІІ-ра и ІІІ-та група и птицеферми с неуголемени клетки за кокошки носачки.

За реализация на инвестициите си земеделските производители могат за кандидатстват за пряк кредит от ДФЗ при 6% годишна лихва. Ако кредитът се отпуска от търговска банка, която е рефинансирана от фонда, тогава начислената годишна лихва ще бъде 9%. Срокът за погасяване на кредита е до 60 месеца при 24 месеца гратисен период - за главницата. Кандидатстването за тези заеми може да се осъществява едновременно с подаването на проекта по мярка 121 или в срок до 3 месеца от одобрението на проекта по мярката. След реализация на проекта получената субсидия ще се използва за намаляване на дълга по предоставения кредит.