Официално съобщение на фонд "Земеделие" потвърди информацията на Фермер.БГ от вчера, че тази сутрин ще бъдат пуснати директните плащания на стопаните, които бяха санкционирани заради разминавания в допустимия слой и заради, което изпратиха възражения до администрацията на МЗХ.

Днес ДФЗ преведе 11 млн. лв. субсидии по СЕПП 2010. Размерът на средствата е базиран на резултатите от назначената със заповед на министъра на земеделието и храните комисия за разглеждане на жалбите.

По-голямата част от средствата – 7 335 799,63 лв. – са по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). По Схемата за национални доплащания към директните плащания (НД-ДП) са изплатени 1 814 824,66 лв. Съответно 1 720 161, 51 лв. и 279 167, 23 лв. са сумите по Мерките за плащания за природни ограничения на фермери в планински райони (НР1) и плащания за природни ограничения на фермери в райони, различни от планинските (НР2).

Бяха оторизирани и субсидии в размер на 354 741,64 лв. по Схемата за подпомагане на производителите на ягоди и малини, предназначени за преработка (ЯМ). С тази оторизация се финализира процесът на обработка на заявления по СЕПП за 2010 г.

В информацията обаче не се се посочва тези пари на колко бенефициенти се изплащат, колко няма да получат нищо и колко са откритие нарушения по декларирането на площите, които ще бъдат пратени на прокуратурата, както се закани неотдавна министърът.

 

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

Над 100 000 дка са прибавени към допустимия слой след възраженията на фермери
МЗХ все още не са уведомили фермерите какви са становищата по възраженията им