Приемът на заявления по подмярка COVID 1 вече е в ход. Министерството на земеделието официално качи Наредбата за нейното прилагане. За някои фермери обаче все още има неяснота дали са допустими кандидати.

Фермери, имате ли проблем с кандидатстването по COVID 1?

Един от въпросите, които читател на Агри.БГ задава, е дали категория „Говеда“ по извънредната кризисна мярка включва за подпомагане животни, заявени по ПНДЖ1. Обърнахме се за отговор към ДФЗ.

От ведомството припомнят, че право на подпомагане по схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1), имат земеделските стопани, които са отглеждали 10 или повече говеда и/или 10 или повече биволи, регистрирани в СИРЖ на Българската агенция по безопасност на храните към 28 февруари 2009 г.

Тъй като тази преходна помощ се предоставя за животни, отглеждани за референтен период, а не за брой животни, отглеждани към момента, те не подлежат на подпомагане по COVID 1, уточняват от Фонда.

Допустими кандидати по извънредната мярка са стопани, които гледат говеда, обвързани с производството. При тях кандидатстването не е проблем, стига да са получавали субсидии по схемите за директни плащания през Кампания 2019 и да са подали заявление за Кампания 2020 или да са бенефициенти с действащ договор или одобрено заявление по мерките от ПРСР 2014 – 2020 г.