Днес стартира дългоочакваният прием на заявления за кризисната подмярка COVID 1. Като всяко ново нещо обаче и тук фермери сигнализират, че срещат проблем.

ДФЗ: Приемът по подмярка COVID 1 започва на 19 август

Ето какво коментират стопани под новината за отварянето на приема:

•    „Никакъв прием реално не е отворен. В ОСЗ още нямат никаква яснота как ще се приема, нямат достъп до системата даже.“
•    „Не си правете труда изобщо да ходите, лично се уверих, че заявления не се приемат.“
•    „Още нямат достъп до паролите. Това е от днес 10ч.“

Овощар от Софийско дори звънна на редакционния телефон на Агри.БГ, за да сигнализира, че лично нея са я върнали от общинската служба по земеделие (ОСЗ). Нейни колеги от района Перник казват същото.

„Аз отидох и обясних, че съм бенефициент с действащ договор по подмярка 6.3 от ПРСР. Първо ми казаха, че не мога да кандидатствам, след като ме няма в ИСАК. Отговорих им, че в Наредбата пише, че мога. „Щом можете, ще кандидатствате, но в момента няма да стане“, ми казаха, но не можаха да ми отговарят на въпроса: „Кога“, разказва нашият читател.

Обърнахме се към МЗХГ и ДФЗ за повече подробности – дали наистина има такъв проблем; ако да, дали е за цялата страна или само в отделни ОСЗ; търси ли се решение.

Бърз отговор получихме от ДФЗ, откъдето уверяват, че всички земеделски общински служби имат достъп до системата.

„Днес е първи ден. Възможно е някъде да е имало проблем със системата, но достъпи и пароли имат абсолютно всички. Вече са подадени над хиляда заявления в цялата страна и до довечера ще бъдат много повече“, казват от Фонда.

От там припомнят, че цялата процедура е максимално улеснена. Фактически фермерите не подават документи за кандидатстване, а заявление за плащане, което съдържа техния УРН. То моментално влиза в системата, където излиза какви плащания фермерът е получил за Кампания 2019 и дали е подал заявление за 2020. Така плащането ще бъде максимално улеснено, защото цялата база данни я има в системата и сега се влива отново.

Споделете с нас дали вече сте посетили вашата служба по земеделие и дали успешно сте подали своето заявление. Ако имате проблем, коментирайте и посочете за кой район става дума, за да дадем реална картина за ситуацията в страната.