ДФ „Земеделие“ ще подпомогне семейство Димитрови от пловдивското село Исперихово, чието стадо от около 400 овце гладува, след като пожар изпепели склада с храната за животните по Коледа. Това съобщи изпълнителният директор на фонда Васил Грудев, който се свърза днес по телефона с пострадалите стопани.

Трагедия: Пожар унищожи близо 3000 животни

ДФЗ стартира процедура за отпускане на индивидуална помощ de minimis на семейство Димитрови. Финансовата подкрепа ще компенсира фермерите за щетите, които огнената стихия нанесе на стопанството, унищожавайки целия фураж за животните – над 20 тона фуражи и близо 10 хил. бали слама. 

Васил Грудев: „Чрез държавната помощ ще бъде осигурено изхранването на елитното стадо овце през зимния период.“

Общият размер на подпомагането за един земеделски стопанин, както и за едно и също предприятие по схемата de minimis не може да надхвърля левовата равностойност на 25 000 евро (48 895.75 лв.) за период от три данъчни години (2017–2019 г.), припомнят от ДФЗ.

В помощ на пострадалата семейна ферма се включват и много техни колеги животновъди, които са подсигурили временно изхранването на животните. Някои от овцете са бременни и дори са започнали да раждат, което допълнително е усложнило ситуацията.

Семейството на овцевъда Райка Димитрова се занимава с животновъдство от над 30 години. Пожарът в склада тръгва от късо съединение. В потушаването му се включва цялото село, но, за съжаление, всичката храна, закупена със субсидии на животните, е унищожена.

Стопаните се надяват да спасят овцете и с помощта на дарения. Желаещите могат да помогнат на сметка SOMBBGSF в Общинска банка, филиал Пещера, на името на Илия Георгиев Димитров. Кампания за набиране на средства тече и във Фейсбук – „Да спасим животните на сем. Димитрови“.