Пламналият край добричкото село Къпиново свинекомплекс се държи от българо-австрийска фирма, която го изгражда през 2015 г. Съоръженията там са част от по-мащабна инвестиция, която включва три свинеферми, фуражен завод и кланица в община Генерал Тошево. 

Трагедия: Пожар унищожи близо 3000 животни

Част от обектите са в село Къпиново, а друга – в село Дъбовик. Общият размер на инвестицията възлиза на 23 млн. лв. Фирмата е регистрирана през 2008 г., като година по-късно седалището й става в община Генерал Тошево. В момента там работят 59 души, показва справка за дружеството. 

Две от свинефермите край Къпиново са проектирани за свине майки с общ капацитет от 1440 животни. Третата е за новородени прасета, които след определена възраст се местят за угояване в комплекса в село Дъбовик. 

Повече от 7 часа е продължило гасенето на пожара, унищожил близо 3000 прасета в свинекомплекса край село Къпиново. От полунощ до 7 сутринта в потушаването на пламъците са участвали 4 автомобила. 

Въпреки това огнената стихия е погълнала 770 свине-майки, повечето от които бременни, и 1980 малки прасета. Значителни са материалните щети в комплекса – повече от 500 кв. м. от покрива на фермата и ценно оборудване за животните. 

Тепърва предстои да се изчисляват нанесените от пожара щети. Сигнализирана е и Областната дирекция по безопасност на храните заради необходимостта от загробване на овъглените животни. 

От полицията съобщиха, че причините за тежкия инцидент се изясняват.