Изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева подписа Меморандум за осигуряване на кредити на земеделските производители с представителите на 20 търговски банки в България. С него се потвърждава сътрудничеството между институциите по отношение на издаването на удостоверения за заявените декари по Кампанията за директни плащания, чрез които земеделските производители да могат да кандидатстват за оборотни кредити.

До две седмици, чрез областните си дирекции, ДФ „Земеделие” ще започне да издава на земеделските производители съответните Удостоверения на база заявените от тях декари за подпомагане на площ по Кампания 2010 г. С удостоверенията земеделските производители, които са кандидатствали за субсидии на площ, ще могат да кандидатстват за отпускане на кредити от банките. Удостоверенията, които ще издава фондът, съгласно Меморандума, ще съдържат следната информация: Уникален регистрационен номер на кандидата; IBAN на сметката, посочена от кандидата; Общ размер на заявените площи по Системата за единно плащане на площ (СЕПП) и Схемата за национални доплащания на площ (СНДП); Очакван размер на субсидията на хектар за всяка от схемите.

Земеделският производител може да поиска издаване на удостоверение, което да послужи пред съответната банка, след като е подал необходимите документи за кандидатстване по Схемите и мерките на Общата селскостопанска политика на ЕС. Издаването на удостоверенията ще става по образец като то има за цел да подпомогне и самите банки при разглеждане на исканията за кредит от земеделските производители.

Съгласно Меморандума, след вземане на решение за кредитиране и сключването на договор за банков кредит, кандидатите за подпомагане трябва да учредят залог в полза на банката на вземане върху средствата, които съответният земеделски производител се очаква да получи по схемите и мерките за подпомагане на ДФ „Земеделие”.

Както Фермер.БГ писа, ДФЗ разработва с Асоциацията на търговските банки и схема за осигуряване на рефинансиране по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013. По информация на Калина Илиева тази схема вече е разработена, но към момента се очаква решение на Министерството на финансите за осигуряване на ресурс за рефинансиране на проектите по ПРСР.

Още по темата:

ДФЗ, МЗХ и банките все още не са подписали договор за рефинансиране на проекти по ПРСР 2007-2013