За пореден път можем да си зададем въпроса Добре планиран сценарий ли са протестите на животновъдите, или просто управляващите продължават с опитите си за решаване на проблемите в селксостопанския сектор „на парче”. Защо ли? Защото часове преди началото на обявения за днес протест на животновъдите, от Държавен фонд „Земеделие” съобщиха, че вчера след преразглеждане на удържани санкции по националните доплащания за животните за 2009 г., са били преведени около 2 млн. лв. допълнителни средства на животновъдите.

От общо 2722 санкционирани животновъди през декември по старата процедура, след преразглеждане на глобите, средства вчера са изплатени на общо 2 643 земеделски стопани и по трите схеми за национални доплащания за 2009 г. – за отглеждане на говеда, необвързано с производството (НДЖ1); за отглеждане на овце-майки и/или кози-майки, необвързано с производството (НДЖ2) и за отглеждане на овце-майки и/или кози-майки, обвързано с производството (НДЖ3). На останалите 79 души, дори след преизчисляване на глобите по новата процедура, установените несъответствия в броя на декларираните от тях животни не позволяват допълнително изплащане на средства, посочват от ДФ „Земеделие”.
 
И все пак протест ще има, категорични са от Асоциацията на овцевъдите и козевъдите в страната. Фермерите ще настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

Очаквайте подробности от протеста в Стражишко по-късно във Фермер.БГ.