Собственикът на земеделска земя трябва да я предложи за продажба първо на дългосрочния й ползвател, след което на други лица. Това гласи една от предложените промени в Закона за собствеността на земеделските земи, внесени от председателя на комисията по Земеделие Десислава Танева и депутатите Стоян Гюзелев и Димитър Аврамов. Депутатите внесоха предложенията за промени в закона година след като отпадна възможността арендаторите да имат предимство при закупуване на земеделска земя.

С промените в закона целим да направим една, макар и малка стъпка, за улесняване процеса на комасиране на земите и възможността един арендатор или ползвател да има сигурността за дългосрочност при планиране на агротехнологията, коментира пред Фермер.БГ Танева. Тя заяви още, че трябва да се стимулира високотехнологичното развитие на селскостопанския сектор като бизнес. За да е възможно това, земеделската земя трябва да се обработва комасирано, а както е известно, в момента разпокъсаността на обработваемите земеделски площи е един от основните проблеми в земеделието, коментира още председателката на Земеделската комисия.

Няма по-добро решение от това, който реално ползва и инвестира в земята, да може да я закупи, каза Красимир Аврамов, член на управителния съвет на НАЗ, цитиран от Дневник. Същевременно от големите инвестиционни фондове за земеделска земя се обявиха против предложената от депутатите промяна. Според тях тя по-скоро би попречила на комасацията на земята, отколкото да й помогне, тъй като ограничава правото за разпореждане със собственост.

Промените, които предлагат депутатите от ГЕРБ в Закона за собствеността на земеделските земи, са следните:  собственикът на земеделска земя трябва при продажба да я предложи първо на дългосрочния й ползвател;  дългосрочен ползвател е този, с когото има договор за аренда от 4 и повече години и по него са изплатени всички дължими ренти;  ползвателят трябва в едномесечен срок да обяви дали приема офертата за покупка на земя; отказът му се удостоверява с обратна разписка или нотариално заверена декларация от собственика.

Промените в Закона за собствеността на земеделските земи ще се гледат на първо четене по време на заседание на ПК по Земеделие и гори в средата на месец май.

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!