Ще има кадрови и организационни промени в Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), но първо трябва да се преодолее пикът на Африканската чума по свинете (АЧС) у нас.

Прокуратурата: Сотир Цацаров разпореди проверка на БАБХ за мобилните инсинератори

Министърът на земеделието Десислава Танева каза това пред БНТ в отговор на въпрос от стопанка Ана Петрова от Болярово, която миналата година отказа да допусне ветеринарите да умъртвят овцете й по време на епизоотията от чума по дребните преживни животни.

В момента тя очаква решение на Административния съд в Сливен по случая. Ана Петрова попита министъра кога ще освободи изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев.

Десислава Танева: „Безспорно ще има кадрови и организационни промени, но не можем да ги направим в пика на заразата с африканска чума по свинете (АЧС), когато ни трябват хора на терен.“

30 огнища на Африканска чума по свинете при домашни прасета са установени до момента на територията на страната, като те са основно в Северна България. Шест от тях са в промишлени свинекомплекси.

Повечето нови случаи на вируса от последните дни са при дивата свиня, те са общо 33.

От 2007 г. досега 12 държави членки на ЕС са с такива установени случаи и все още няма страна от тях, която да е излязла от списъка с този вирус. 12 години африканската чума не е изкоренена от стопанствата в Европа, категорична е Танева.

Десислава Танева: Всичко, което е оставено да се произвежда, е само и единствено при условията на мерки за биосигурност. Това е целта, която ние имаме и трябва да постигнем, ако искаме да имаме местно производство. Трябва да бъдат изградени мерки за биосигурност и регистрации на тези стопанства - не е толкова трудно, нито толкова скъпо. Оттам насетне рискът от разпространение, от зарязване, поражения и икономически загуби силно намалява и се дължат компенсации за загубени животни.

Във връзка с проверката, назначена от главния прокурор Сотир Цацаров в БАБХ заради мобилните инсинератори и екарисажите, Десислава Танева заяви, че министерството ще съдейства на прокуратурата и ще се съобрази изцяло с резултатите от проверката.

Всички новини по темата вижте ТУК