Депутатите отложиха гласуването на промените на първо четене в Закона за ДДС. Със законопроекта се предлага регистрираните земеделски производители, които не извършват продажби на горива и са крайни потребители, да бъдат изключени от обхвата на задължението при зареждане с течни горива на машини или друга техника за собствени нужди да регистрират и отчитат зареждането по реда на наредба за регистриране и отчитане продажбите чрез фискални устройства, съобщава Фокус. 
 
Приетите със Закона за държавния бюджет изменения и допълнения на Закона за ДДС разширяват приложението на измервателни уреди и отчитане в реално време на количествата горива и върху някои категории крайни потребители, които закупуват горива на едро и ги ползват за своето производство.
 
По време на дебатите депутатът от ГЕРБ Георги Андонов заяви, че ако Министерството трябва да се бори със сивия сектор, по-добре би било да се обърне внимание на първичните доставки на горивото. "Повишаването на приходи от акцизи с близо над 100 млн. лева на месец ясно и категорично говори за волята на държавата да се справи с този проблем", добави Андонов. 
[news]

Ферихан Ахмедова от ДПС посочи, че отговорността не трябва да се прехвърля на земеделския производител, а на Министерство на финансите и НАП. "Проблемът е в Агенция "Митници", в Прокуратурата и НАП", заяви Ахмедова. 
 
Светла Бъчварова от БСП уточни, че данните, които се прилагат са за последните три години. "Източникът на информация не е верен. Твърди се, че най-вероятно за 30% от горивата не се плащат данъци. Нека да припомним, че това, което действа в момента е, че имаме абсолютен фискален контрол от страна на МФ. Двойният контрол създава предпоставки НАП да има информация какви горива се доставят. МФ не отговаря на въпроса колко физически проверки са направени. Наложи се в продължение на 3-4 месеца да се събира информация, която не показва нищо. Говорим за разход от повече от 20 000 лева за поддръжката на такива системи", обясни Бъчварова. Тя уточни, че БСП са едни от вносителите на законопроекта и са говори да дебатират, но земеделските производители не са тези, които са нарушителите. "Физическите проверки, които НАП трябва да осъществява са един от елементите. Няма никакъв проблем земеделските производители да бъдат проверявани още и още", добави Светла Бъчварова. 
 
Според Цветомир Михов от ГЕРБ във всеки един отрасъл има проблеми. "Когато се наложи да направим разчета на селскостопанската техника, се оказа, че тя явно зимата е жънала сняг", посочи Цветомир Михов.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!