В свищовското село Царевец за поредна година се проведе Денят на пшеницата, на който бяха представени нови сортове зърнени култури и селскостопанска техника за предстоящата жътвена кампания. Това съобщи за Фермер.БГ председателят на кооперация „Изгрев 93” в свищовското село Ганчо Ламбев. Кооперацията, съвместно с  Регионалния съюз на земеделските кооперации в Свищов, беше домакин на събитието.

Над 200 фермери от региона и от севрна България присъстваха на Деня на пшеницата. Презентации на семена за зърнени култури и демонстрации на селскостопанска техника направиха фирми в областта на земеделието.

По традиция в Деня на пшеницата бяха показани различни сортове от зърнената култура, които се отглеждат в региона - сортове, създадени в Института в Генерал Тошево (Милена, Аглика и др.), както и новите сортове, които са частна селекция – Троя, Легион и Алеко, собственост на Сортови семена Вардим. Освен новите български сортове пшеница, фермерите видяха и нови сортове рапица – чуждестранна селекция. Bayer CropScience представи най-новите препарати в сферата на растителната защита.

Трактори, комбайни и прикачен инвентар представиха вносителите на селскостопанска техника "Бултрекс" ООДот Левски, както и добричката фирма СД „Стойчеви”.

Още по темата:

Денят на пшеницата отбелязаха край Свищов български и румънски земеделци

© 2010 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!