Само 7% от земеделските стопани в Европа са на възраст под 35 г. Обезлюдаването на селата в Бълагрия е постоянен и упорит процес. Особено предизвикателство ще представлява кадровото обезпечаване на селското стопанство за вбъдеще. Тези тревожни факти бяха отчетени на среща, организирана от Икономическия и социален съюз (ИСС).

До 2020 г. прогнозите са, че в европейското селско стопанство ще работят 4,5 млн. души, които са на възраст над 65 г. Затова специалистите смятат, че е необходима синергия между различните политики и стратегии. В това отношение ИСС предлага създаването на стратегия за развитие на селското стопанство у нас, която да набележи конкретните политики, като се предостави възможност общините и регионите по места да могат да вземат гъвкави решения. Така ще се допринесе за увеличаване на БВП и производителността.

Освен това ИСС предлага организирането на широка публична дискусия за дефинирането на ясна стратегия за бъдещото развитие на аграрния сектор и на ефективен модел на земеделското производство в България.