Специализираният наказателен съд трябваше вчера да започне съдебния процес срещу бизнесмена Миню Стайков. Той и още 13 души, четирима от които са бивши служители на Държавен фонд "Земеделие", са подсъдими за злоупотреби с еврофондове.

Един обвиняем до днес след скандала с къщите за гости

Очакваше се трима свидетели да бъдат разпитани, за да се отхвърли или потвърди тезата, че близки до Стайков хора са регистрирали свързани фирми, през който неправомерно са получавали европейски субсидии.

Личен ангажимент на адвокат по делото наложи отлагането на заседанието за февруари месец, а самият Миню Стайков прекара 8 часа в инвалиден стол, очаквайки началото на съдебния процес срещу него.

Собственикът на “Винпром Карнобат” е с наложена мярка за неотклонение “Задържане под стража”.

Бившите служители на ДФЗ са с мярка “подписка”, а останалите 9-има са с парична гаранция.

В граждански иск срещу Миню Стайков и други четирима от подсъдимите се претендира да бъдат възстановени в бюджета всички усвоени от тях средства на Държавен фонд „Земеделие“ от европейски земеделски фондове.

Припомняме, че през 2018 година Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу Миню Стайков за ръководене на престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари и злоупотреби с еврофондове. 

През май 2019 му беше повдигнато и допълнително обвинение за престъпления с евросредства по ПРСР и Програмата за конверсия на лозята, а Иван Гешев, тогава зам.-главен прокурор, определи разследването като "разбиване на империята "Карнобат".

Министърът на “Земеделието” Румен Порожанов беше разпитан тогава като бивш шеф на ДФ "Земеделие" и малко след това подаде министерската си оставка.