По скандала с къщите за гости, чието начало започна преди 8 месеца, държавното обвинение излезе с прессъобщение за извършени проверки на 746 къщи за гости и с 23 образувани досъдебни производства до този момент за цялата страна. 

43,1 млн. лева санкции са наложени на над 100 проекта за къщи за гости

В София те са 11бр., в Монтана - 3бр., 2 случая във Велико Търново, а Окръжните прокуратури във Варна, Хасково, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Ямбол и Силистра работят по един случай за неверни данни, с цел получаване на финансиране от ЕС за изграждане на къщи за гости.

Вчера главният прокурор Иван Гешев нареди на апелативните прокурори да вземат под свой надзор проверките по случая, които досега се водеха от първоинстанционните прокурори.

В прессъобщението на прокуратурата се казва, че проверките продължават и че „главният прокурор ще следи произнасянията на прокуратурите в страната и ще указва вземане на специален надзор върху всяко образувано досъдебно производство за престъпленията, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз и други престъпления от общ характер при финансиране на т.нар. къщи за гости“

До този момент обвиняем за злоупотреба с европейски средства е само един.

През октомви 2019г. бившият зам. министър на икономиката Александър Манолев беше предаден на съда с обвинение, че е подбудил и помогнал на обвиняемата А.Д. да представи неверни данни пред Държавен фонд „Земеделие“, вследствие на което са били отпуснати 700 хил. лв с ДДС.

Припомняме, че в края на миналата година Държавен фонд „Земеделие“ съобщи, че са установени нарушения при 253 проекта за къщи за гости. На 158 от тях беше наложена санкция за общо 43,1 млн. лв.