Розопроизводителите, които са регистрирани и са претърпели загуби ще получат държавна помощ de minimis. Това обеща министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на среща с хора от бранша в Карловско.
 
Вчера розопроизводители протестираха заради ниската изкупна цена на розовия цвят. 
„Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените“, заяви Порожанов. Именно заради протестите им министър Порожанов обяви, че ще направи среща. Той обеща още, че ще се работи и за приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.
 
Снимка: МЗХГ
 
„Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон”, каза министърът на земеделието. В момента има нелоялни производители, които ползват вносни продукти от Иран, Турция и Тунис, смесват ги с българското розово масло и по този начин компрометират качеството и марката му на световните пазари. Това заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени тази година. 
 
Министър Порожанов обяви, че утре в 11:00  ч в министерството на земеделието ще проведе среща и с дестилериите, които преработват розовия цвят. На нея са поканени и асоциациите на розопроизводителите и кметове на населените места в региона.