В България не се обръща достатъчно внимание на оризопроизводството, алармира председателят на Съюза на оризопроизводителите Жельо Стефанов. Той направи сравнение, че в много европейски страни оризът е чувствителна култура, която получава допълнителни субсидии, а не както у нас - за всички еднакви. По думите на браншовикът още преди две години в Гърция оризът се е субсидирал с 143 евро на декар или 1 430 евро на хектар, в Италия над 1000 евро, във Франция 970 евро и т.н. Това факт поставя родните стопани в изключително неравноправна битка за пазари и конкурентноспособност.

Председателят на Съюза на оризопроизводителите съобщи, че през миналата година стопаните отчитат сравнително добра реколта със среден добив от около 550 кг. от декар. Жельо Стефанов допълни, че по отношение на изкупна цена не се наблюдава възход. Тонът от последната реколта се изкупува за около 500-550 лв. Същата е била цената и през 2009 г.

"За нашите мащаби оризопроизводството се развива с бързи темпове. През 1995 г. сме отглеждали 17 хил. дка с ориз, а сега 109 хил. дка. Перспективата е през 2011 г. да се подготвят 120 хил. дка. Най-голямото ни постижение е било преди промените 1989 г., когато сме имали около 170-180 хил. дка. Смятам, че с общи сили бихме могли отново да постигнем тези площи, но това което ни възпира е липсата на нормално субсидиране и много ниска цена на продукцията", беше равносметката на оризопроизводителя.

В края на 2007 г. ЕК гласува решение, с което обяви, че оризът е ЕС е чувствителна култура и препоръча националните власти да увеличат субсидирането, но за съжаление на сектора у нас това не се случи. Разходите за декар, от който се жънат 500 кг. възлизат на около 300 лв. Европейските субсидии и националните доплащания към тях представляват едва 30 лв., които не могат да покрият само пливката, пресмятат стопани от Пловдивско.

Жельо Стефанов е категоричен, че МЗХ не се отнася с нужното внимание, допълвайки, че около 25% от разходите за отглеждането на ориз са за плащането на поливната вода. За миналата година фермерите плащаха по 2 стотинки за кубически метър, което означава, че поливката на един декар възлиза на около 50 лв. без ДДС. "Все още няма определени цени. Водим разговори с дирекция „Хидромелиорации“, която контролира цените", съобщи още той.

"Всяка година цената на поливната вода се увеличава. Не, че искаме да ползваме без пари, но нека поне сега не я променят", призова земеделският производител Стоян Кацаров от село Труд, който се грижи за 1100 дка. с ориз. Той напомня на управляващите, че от 2010 г. земеделските производители са натоварени с допълнителна данъчна тежест, а отделно са принудени да купуват семена, торове и препарати, чиито цени всеки ден нарастват.

По повод предстоящото отваряне на мярка 125 от ПРСР, която касае изграждането, възстановяването и укрепването на хидромелиорации, фермерите все още са скептични. Заявяват, че има остра нужда на поливните съоръжения да се вдъхне нов живот, но са резервирани заради големия процент на съфинансиране по проектите, когато мярката стартира.

Един от най-младите фермери с оризови площи е Георги Кутев от Пловдивския край, който обработва 1300 дка. 23-годишният стопанин каза, че в момента не може да увеличи производството си заради проблеми от страна на България по отношение на субсидии, трудности с напояването и намирането на качествени препарати за растителна защита. Реализацията на продукцията също е трудна работа, признава той. Преди време се е опитал да кандидатства с проект по ПРСР, но след това се е отказал заради бюрократични спънки и исканите комисионни от различни страни.

 

ВИЖ ВИДЕО НОВИНАТА ВЪВ ФЕРМЕР.БГ УЕБ ТВ

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!