Държавата не контролира търговията с пчелни продукти, алармират от Съюза на пчеларите. Вчера МЗХ излезе с официална позиция по въпроса със субсидирането на пчеларството, след като стана ясно че във финансовата рамка за 2012 г. не са предвидени субсидии за пчеларство.

 

Въпреки че официалната статистика на Министерството на земеделието и храните отрича, че има намаление на популацията на пчелни семейства, то според Михаил Михайлов, Председател на Съюза на пчеларите намаление реално има.

 

"Независимо че има една национална програма за развитие на пчеларството, ние пчеларите искаме да имаме държавна помощ, да имаме субсидия на пчелно семейство на регистрирани пчели, така както е за останалите производители - на мляко, на месо" ,  категоричен е Михайлов.

 

Според пчеларите в бюджета трябва да се отделят 20 милиона лева за субсидиране на бранша, което ще позволи за всяко пчелно семейство да се получават по 20 евро. Това е далеч по-малко от приноса на пчелите в икономиката. Пчелите извършват опрашителна дейност на стойност между два и три милиарда лева ежегодно и всичко това влиза в държавния бюджет, но пчеларите

 

Агенцията по храните не упражнява достатъчен контрол, заявяват още от Съюза на пчеларите. Според тях в големите фирми, които изнасят мед за търговските вериги първо хомогенизират меда чрез повишаване на температурата и значителна част от най-ценните качества на продукта се губят. Пчеларите са против въведения преди няколко години стандарт, който позволява да се продава мед с добавки, като глюкоза и фруктоза.

 

© 2011 fermer.bg