В края на миналата седмица фермери – представители на браншови организации в животновъдството, и ветеринарни лекари проведоха обща среща в Първомай. Темата, която обедини недоволството на ветеринари и фермери са договорите, утвърдени от Българската агенция по храните (БАБХ) и Българския ветеринарен съюз.

 

Пред репортер на Фермер.БГ Дарина Шишкова, председател на животновъдно сдружение „Старият Балкан“ - Карлово, коментира: „Има Европейски регламент и според него всички заинтересовани страни в един такъв договор трябва да са запознати с него. Нас, обаче, никой не ни е потърсил и затова ние, животновъдите сме категорични, че няма да подпишем договора, ако той не претърпи корекция преди да влезе в сила от 2014 г.“.

 

Според фермерите, договорите по Закона за ветеринарно-медицинската дейност не отговарят на Европейския регламент за здравеопазване в животновъдството. Шишкова обясни, че животновъдите са категорично несъгласни с част 2 от договора по изпълнение на мерките от Държавната профилактична програма и на програмите за надзор. „В договорите е записано: Възложителят гарантира, че не извършва стопанска дейност, съгласно чл. 2 от Търговския закон“. Ами каква дейност извършваме ние – земеделските производители извършват стопанска дейност.

 

В т. 3 пък е записано: „Предприятието на възложителя не е в затруднено положение“. Как, кажете, един земеделски производител да гарантира, че предприятието му не е в затруднено положение – нали става въпрос за живи животни. В чл. 29 от договора пък четем: „В случай, че възложителят е декларирал неверни обстоятелства по чл. 2, касаещи животновъдството в договора, или друго обстоятелство, дължащо се на възложителя, изпълнителят не получи плащане по чл. 28 или претърпи имуществени санкции от ДФЗ или БАБХ, то възложителят дължи на изпълнителя заплащане на дължимата незаплатена сума, както и неустойка в същия размер“. Това е безумен текст“, категорична е Дарина Шишкова.

 

От проведената в Първомай среща фермери и ветеринари излязоха с обща декларация, в която се подчертава, че текстовете на договорите са неизгодни и за двете страни. Шишкова сподели, че ще настоява за официална среща с министъра на земеделието проф. Димитър Греков, в която представители на всички заинтересовани страни да му представят аргументите си против така разписания договор. В разговора Шишкова уточни, че договорите, които влизат в сила от 2014 г. следва да бъдат подписани до края на декември, тоест има възможност да бъдат коригирани.

 

Но не така стоя нещата с настоящите договори, които огромната част от фермерите вече са подписали. „Сегашните договори се сключват за срок до до 31 декември и много от колегите са ги подписали, без изобщо да са наясно с текстовете. Моят ветеринарен лекар ми каза, че срокът, до който трябва да подпиша договор, е до утре. Не мога да го подпиша“, категорична е Дарина Шишкова.

 

Пред Фермер.БГ тя заяви, че ще продължават да се борят за промяна в текстовете на договорите, които влизат в сила от началото на следващата година. „Фермерите ще носят тежки правни отговорности, ако текстовете не бъдат променени. Ние няма да оставим нещата така и ще продължим да настояваме всички страни по Закона за ветеринарно-медицинската дейност да проведат официална среща по темата“, допълни Шишкова.

 

На срещата в Първомай и ветеринарните лекари са изразили недоволство от така разписаните договори. Фермерите настояват обслужващите ги лекари да поемат и профилактиката на животните. Фермери и ветеринари са убедени, че заедно могат да предизвикат дебат и текстовете на договорите да бъдат променени.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!