Пчелари от различни региони на страната излязоха днес на едночасов мълчалив протест под мотото „Един час мълчание в почит на пчелата и българските пчелари!"

Около 20 пчелари се събраха пред Областна управа в Шумен.„Основното ни искане е да има субсидия на всяко регистрирано пчелно семейство", заяви пред Дарик председателят на областната организация на Съюза на българските пчелари Даниела Челебиева. Пчеларите настояват да получават такава субсидия още през следващата 2014 година. По думите й секторът вече загива, през 2007 година пчеларите са били 38 000, а през 2012 са само 19 000. Даниела Челебиева уточни, че пчеларите изнемогват и поради тази причина много от тях отказват да се занимават с това. „Искаме подкрепа на всеки пчелар, който изпълнява Закона за пчеларството", добави тя. В протеста днес участваха пчелари от Шумен, Венец, Каолиново, Никола Козлево, Смядово и Велики Преслав. Шуменските пчелари ще се включат и в националния протест на 23 октомври в София.

Около 20 пчелари се събраха на протест и във Варна, предаде Фокус. Основната причина за нашето недоволство към момента е липсата на подпомагане от страна на държавата за разлика от другите селскостопански производители, каза Янко Янков, председател на Областна пчеларска организация – Варна. Искаме още да не е нужно да се регистрираме като селскостопански производители и като цяло да се облекчат изискванията за достъпа до средства за отглеждане на пчели, посочи Янков.

Протест на пчеларите се проведе и в Царево, където се събраха 60 странджански пчелари. „Нашата основна цел е да информираме правителството, че има много сериозен проблем в сектор „пчеларство” и незабавно да ни подкрепят финансово, за да можем да заземим и да изкараме пчелните семейства през есенно-зимния сезон без жертви” , каза Манол Тодоров председател на сдружение "Странджански манов мед”.

Десетки пчелари протестираха и в София – пред Земеделското министерство. Снимки и подробности от протеста очаквайте малко по-късно във Фермер.БГ.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!