В България се внасят много големи количества украинска продукция, предимно слънчоглед, които не минават транзитно през страната ни, за да достигнат до страните членки на ЕС, а биват реализирани на нашия пазар на цени, които са под себестойността на българската зърнена и маслодайна продукция. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

„Притеснения има и по отношение на фитосанитарния контрол и качеството на внасяното зърно и слънчоглед“, допълни министърът на земеделието Иван Иванов по време на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел. Затова страната ни настоява за внимателен подход по отношение на транзитното преминаване на продукция от Украйна. 

Министърът: Вследствие на приемането на Регламента за временна либерализация на търговията с Украйна се наблюдават негативни обстоятелства и последици за националното производство.

По отношение на либерализацията на търговията с Молдова има опасност значителното повишаване на безмитните квоти на ябълките, сливите и трапезното грозде да компрометира конкурентоспособността на българските производители. 

Трайната тенденция на сериозно повишаване на цените на горивата ще стимулира реализирането на тези плодове в страните от Източна Европа.

Аграрният министър коментира, че продължаващата нестабилност на селскостопанските пазари в резултат от войната в Украйна затруднява планирането на производството и реализацията на земеделските продукти в България.

„В контекста на настоящата реалност предоставената извънредна подкрепа по Регламента за Общата организация на пазара трябва да се разглежда като елемент от комплексна стратегия за подкрепа за стабилизиране на сектора“, каза той. 

Прилагането на извънредната мярка показа, че размерът на европейското подпомагане е недостатъчен на фона на мащабността на кризата. Известни затруднения предизвиква и краткият срок за изплащане на помощта, който затруднява проследяването на тенденциите при сезонните подотрасли.