Съветът на Европейския съюз прие регламент за временно либерализиране на търговията със седемте молдовски селскостопански продукта, които все още не са напълно либерализирани: домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши, сливи и гроздов сок. Това означава, че Молдова може поне да удвои износа си на тези продукти – за период от една година – за Европейския съюз без мита, съобщиха от Брюксел. 

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на министър Иван Иванов и екипа му?

“Не можем да пренебрегнем въздействието на агресивната война на Русия срещу Украйна върху Молдова. След вдигането на митата върху останалите селскостопански продукти, които все още не са напълно либерализирани, Молдова вече може да изнася поне два пъти повече от тези продукти за ЕС. 
С тези изключителни мерки ЕС задълбочава търговските си отношения с Молдова и показва подкрепата си за стабилизирането на икономиката на страната”, каза Йозеф Сикела, чешки министър на промишлеността и търговията.

Непровокираната и неоправдана агресивна война на Русия срещу Украйна има опустошително въздействие върху Украйна, както и върху Република Молдова. Това се отрази негативно на способността на Молдова да търгува с останалия свят, тъй като нейният износ разчита до голяма степен на украинската инфраструктура и тъй като до голяма степен е загубила достъп до своите пазари в Украйна, Русия и Беларус, се казва в съобщението от Съвета. 

За да бъдат смекчени отрицателните икономически последици от войната, ЕК прие Регламент (ЕС) 2022/870 на ЕП и на Съвета от 30 май 2022 г. С него временно се преустановяват тарифните квоти за някои украински земеделски продукти. Те ще важат до 5 юни 2023 г.