Лесното заболяване на всички птици, лесното разпространение на инфлуенцата и големите икономически щети при евентуално проникване на заболяването в страната ни, всичко това е притеснително, заради повишената смъртност и заради ограничаването на търговията с яйцата.
 
 
Това каза пред Фокус д-р Стоян Мавродиев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ-Благоевград). По думите му инкубационният период на заболяването е от няколко часа до 7 дни. „Две са формите - високо патогенна птича инфлуенца и слабо патогенна птича инфлуенца.
 
При високо патогенната симптомите се появяват внезапно. Птиците имат висока температура, характерно е и да заемат поза с глави близко до земята, все едно се молят, също така консумацията на фураж е понижена. Но най-характерното е безсимптомна висока смъртност. При кокошките носачки намалява продуктивността.
 
Характерно е също така, че яйцата са с мека черупка. При бройлерите – депресия, загуба на апетит, оттоци около врата и шията, нервни признаци. Патиците и гъските могат и да не проявят клинични признаци“, обясни д-р Мавродиев.