Чиновници от ДФ "Земеделие" помагат на фирми - нарушители по САПАРД, чрез бездействие и размотаване. Това е установила прокуратурата и... няма да се случи нищо, защото амнистия спасява служителите от наказателно преследване. Това на пръв поглед не е новина, защото системната безнаказаност на крадците (и помагачите им) у нас отдавна е правило. Сега вече е и закон.

Чувството за недосегаемост от закона, примесено с политически натиск, на някои места в администрацията явно е толкова силно, че там служителите могат да си позволят да съобщят на прокуратурата, че по програма за милиони евро няма нито едно нарушение, въпреки че след това Европейската сметна палата и обвинението откриват над 750 злоупотреби. А как може да се обясни фактът, че отдели в "Земеделие" не съумяват да изпратят нотариална покана до лош бенефициент за доброволно връщане на парите повече от година. Процедурата е елементарна и всеки с малък бизнес го е правил десетки пъти. Но чиновниците са заети, искат си указания, уточнения, времето лети, парите се харчат и после върви ги търси в тази финансова криза. Клишето чиновническа некомпетентност обаче не може да бъде пришито на тази ситуация, защото прокуратурата е установила, че грешките стават само в полза на избрани фирми. А за отговора на въпроса как чиновникът избира кои да са те не е нужно въображение - във всяко ведомство знаят кои са нашите.

Можем само да предполагаме как действат нашите, но явно умеят да се отблагодаряват. Чиновниците, които са пасували в тяхна полза, получиха гаранция със закон, че нищо лошо няма да им се случи. Впрочем чак в Брюксел са забелязали този жест на любезност и засега деликатно го наричат "противоречиво политическо послание"./Дневник