Challenger MT800С Първият верижен трактор е конструиран преди близо 200 години. Над половин век машините с верижна ходова част непрекъснато се усъвършенстват: изобретяват се по-мощни двигатели, трансмисия и ходова част, а заедно с това и самото верижно задвижване. Но едно нещо остава незименно - веригите дълго време остават метални, увреждайки плодородния слой на почвата. Движението на тези машини по пътищата също е проблематично - пътната настилка не е проектирана по нея да се движат метални вериги.

Така е било до 1987 г., докато не е патентована напълно новата ходова система MobilTrac с гумени армирани вериги, които и до днес се използват в тракторите Challenger. Това уникално изобретение осигурява ниско налягането на почвата, повишени тягови характеристики и производителност, както и грижливо отношение към пътната настилка. Именно поради тези качества вече 25 години фермерите по целия свят избират системата MobilTrac.

Моделите верижни трактори Challenger включват в себе си няколко машини, които се различават по мощност и производителност, но всички те имат едно общо нещо - системата MobilTrac. Една от най-популярните серии в линията е MT800С.

Гума по-здрава от метал

Мнозина биха оспорили това твърдение. Но не и тези, които са запознати със системата MobilTrac. Веригите на трактора Challenger са един вид „сандвич”, който се състои от няколко допълнително уякчени материала, което ги прави устойчиви на разрушаване и прорези. По желание на фермерите, на тракторите поръчани за 2013 г., ще бъдат монтирани вериги, в които са добавени два допълнителни слоя гума. Тази промяна ще позволи да се удължи живота на веригите.

Но подсилените вериги не са единственото подобрение, което засяга ходовата част на тракторите Challenger от серията MT800С. За още голяма дълготрайност на веригите на тракторите от тази серия могат да бъдат поръчани монтирани опорни ролки с полиуретаново покритие. Те се характеризират с повишена термоустойчивост и не се боят от малки механични повреди, гарантирайки безпроблемна работа дори при високи температури или на камениста почва.

Защитата на ходовата част на тракторите Challenger серия MT800С от камъни и замърсявания е подсигурена от инсталирани щитове от устойчив полиуретан. Взети заедно, всички тези характеристики осигуряват невероятна здравина и значително намаляват разходите на фермерите за обслужване на машината.

Ненадмината мощност

Тези машини са наистина впечатляващи. Серията MT800С се състои от четири модела, които са оборудвани с два вида двигатели - обем от 15,2 и 18,1 литра с номинална мощност от 430 до 570 к.с. (според ECR R24). Машините са оборудвани със защита на двигателя от претоварване: веднага след като честотата на въртене на колянния вал на двигателя падне под 800 оборота в минута, се включва на неутрална предавка.

Тези мощни двигатели отговарят на екологичния стандарт Tier III и осигуряват изключителна мощност и производителност. Един такъв трактор е в състояние да замени най-малко пет колесни, което спестява разходите, произтичащи от експлоатацията на няколко машини.