Честит празник на пчеларите! Днес, 10 февруари, Православната църква почита паметта на свещеномъченик Харалампий Магнезийски, целител и пазител на здравето, покровител на пчелите и меда.

Какво ни казахте: Кои пчели трябва да са субсидирани

Светецът мъченик е наричан още Чудотворец заради чудодейният начин, по който заздравявали раните му след мъченията, на които бил подлаган. Свети Харалампий, живял през II и началото на III век, бил прочут със своята праведност и отдаденост на Бога епископ в Тесалия, днешна Гърция. Той живял почти 100 години, но бил преследван от езичниците. Римският император Септимий Север го подлагал на мъчения в продължение на 13 години, за да го накара да се отрече от вярата си. Светецът обаче понасял всичко и не само това – след всяко изтезание през нощта раните и белезите му изчезвали.

Впоследствие образът на свещеномъченика става символ на изцеляването от болката, а оттам, заради лечебните му способности, е приет като покровител на меда – пчелният цяр. 

В народните поверия днешният ден се свързва и с постепенното затопляне на почвата, след като зимата си е отишла със Св. Атанас, а стопаните могат да започват да обработват земите си. 

На празника на меда, пчелите и техните стопани традиционно се прави освещаване на меда. Всеки, който иска да има мед за цяр или да бъде благословен, отнася такъв в черквата. Обичаите са свързани с замесването на обреден хляб, който се яде с мед на трапезата. На днешният ден не се върши и никаква домашна работа, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите. 

Агри.БГ честити празника на българските пчелари! Нека годината е медоносна, а пчелите и стопаните им да бъдат здрави!