Африканската чума по свинете (АЧС) изисква строги ограничителни противоепизоотични мерки, защото заболяването е нелечимо и много опасно за животните. Това коментира за Фермер.БГ д-р Трифон Цветков, председател на Българския ветеринарен съюз (БВС), във връзка с появата на АЧС и в Латвия.

 

По-рано днес стана ясно, че Русия е наложила ограничение от 28 юни на вноса на свинско месо от Латвия, заради констатирано огнище на африканска чума по свинете (АЧС) в страната. Според д-р Цветков при навлизане в България на заболяването, целият сектор „Свиневъдство“ е заплашен от унищожение.

 

„Организацията за борба със заразните заболявания по животините е функция на министъра на земеделието и храните като принципал. Министерството на земеделието е възложило тази задача на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Считам, че самостоятелно БАБХ не е в състояние да извършват необходимите дейности относно борбата със заразните заболявания по животните“, коментира д-р Цветков.

 

По думите му едно от най-важните неща, които трябва да се изпълнят, е ефективни ограничителни мерки по границите. Д-р Цветков припомни, че след епидемията от шап в Югоизточна България преди 3-4 години започна изграждането на съоръжение по границата с Турция, чиято цел е да ограничи преминаването на диви прасета от Турция, които пренесоха тогава заразата в България и се наложи да бъдат унищожени десетки хиляди животни.

 

Част от системата от ограничителни мерки е и възстановяването на дезинфекционните площадки, за работя на които МЗХ поиска допълнителен щат за БАБХ, допълни д-р Цветков. По думите му, обаче, БАБХ трудно би се справила с епидемия, тъй като само практикуващите ветеринарни лекари са тези, които са „на терен“ и могат да действат адекватно при констатиране на заболяване, което може да застраши здравето и живота на голям брой животни.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!