Една от темите при срещата на френския земеделски министър Брюно Льо Мер и българския му колега Мирослав Найденов, която се проведе в рамките на изложението Салон на земеделието 2012 в Париж, бе че реформата на Общата селскостопанска политика ( ОСП ) трябва  да засили възможностите за договаряне на производителите, като бъдат въведени по-опростени правила за признаване на организации на производители.

 

По време на срещата е станало ясно, че България подкрепя позицията, защитавана от Франция, както и от тринадесет други държави-членки, за запазване на правата за засаждане на лозя след 2015 г., тъй като те допринасят за гарантиране качеството на европейските вина, да се осигури контролирано развитие на производството и запазване на дейността в райони с нисък селскостопански потенциал. Франция приветства присъединяването на България към тази позиция, която е от съществено значение за запазване на индустрията на винопроизводството в Европа.

 

Двамата министри са категорични, че държавите-членки трябва да запазят възможността за предоставяне на обвързани с производството помощи, насочени към определени чувствителни сектори или уязвими региони. Предложението на Комисията по този въпрос представлява добра основа за работа, която би следвало да се запази.

 

Франция и България считат, че „зелените” мерки могат да помогнат за засилване на легитимността на Общата селскостопанска политика, но те трябва да бъдат достъпни, стимулиращи и съобразени с бюджетния контекст. Важно е „зелените” мерки да бъдат опростени и ефективни. Двете страни обсъдиха възникналото широко несъгласие по време на Съвета на Европейския съюз относно нивата, предложени от Комисията за 30% от директните плащания да се обвържат със зелените дейности и 7% от площите да се оставят като екологично насочени области.

 

Накрая, двамата министри подчертаха значението на ефективна политика за развитие на селските райони, като отделят внимание на предложените от Европейската комисия промени по отношение на дефинирането на необлагодетелстваните райони, въпорос, който при прилагането на ПРСР 2007-2013 лиши значителна част от потенциалните бенефициенти в селските райони от възможността да реализират инвестиционни проекти.

 

© 2012 fermer.bg