Националата асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), Българска асоциация „Биопродукти“ (БАБ), Асоциацията на младите фермери, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП) и Асоциацията на българските животновъди ще излязат утре с публична позиция относно проекта на Концепция за директни плащания 2015-2020 г. на МЗХ.

 

На пресконференция на 17 юли от 11 часа представители на браншовите организации ще заявят несъгласието си решения по отношение на директните плащания в агросектора до 2020 г. да бъдат вземани преди да бъдат обсъдени в работната група, създадена от МЗХ именно, за да обсъжда директните плащания в агросектора.

 

След няколко проведени заседания на работната група по някои теми консенсус не бе постигнат, а има теми, по които изобщо не е била водена дискусия, заявяват от браншовите организации. Според тях решението на МЗХ и предложената концепция означава, че заседанията на работната група са проформа.

 

Фермер.БГ припомня, че вчера се проведе поредното заседание на работната група, на което агросектора дискутира прехвърлянето на средства между стълбовете, Схемата за дребни земеделски стопани и намаление и таван на плащанията.

 

Малко след приключването на заседанието, на което след бурни дебати бяха направени редица предложения, МЗХ публикува на сайта за обществени консултации Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на Концепция на МЗХ относно прилагането на директните плащания в Република България от 2015 г. В този проект на са засегнати не само предложенията, направени от браншовите организации по време на заседанието във вторник, но и много от предложенията, направени при останалите срещи на работната група.
 

Браншовите организации считат за скандално поместването на документ, който е едностранно предложен от Министерството на земеделието и храните, и обезсмисля напълно обсъжданията на специалната работната група по прилагането на директните плащания след 2015 г.
 

Българската общественост за пореден път е свидетел на фиктивно провеждане на публичен дебат със заинтересовани страни по стратегически важни за бъдещето на земеделския сектор теми, каквато е прилагането на Общата селскостопанска политика 2014-2020 г., заявяват от НАЗ.

 

 

 

ПРОЕКТ НА КОНЦЕПЦИЯ ЗА ДИРЕКТНИТЕ ПЛАЩАНИЯ 2015-2020 Г.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!