Среща на Областния експертен съвет по животновъдство се проведе миналата седмица в Кърджали. Относно минималната помощ de minimis, която животновъди толкова чакат, вълната от болести, която рефлектира негативно върху сектора, промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи, както и къде се намираме в световен план разказва Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България в интервю за Фермер.БГ.
 
Г-н Синапов, какво дискутирахте на Консултативния съвет и кои са темите, които главно вълнуват животновъдите в Кърджалийско? Стана ли ясно ще има ли de minimis за фермерите и кога?
Аз обявих това, което са коментирали и на последния консултативен съвет е, че тези 6 млн. евро, които са осигурени от ЕК за сектора, са недостатъчни. Това са едни дребни суми, които просто ще дразнят само положението. Затова се пое ангажимент да се увеличи тази сума и да се прибавят още средства от националния бюджет, за да могат тези пари да подпомогнат наистина хората. Ще има de minimis, ако това ви интересува и трябва да има, разбира се, защото в тази трудна ситуация в момента - виждате каква голяма суша е навсякъде, храним животните все едно, че сме посред зима и т.н. В началото на месец септември предстои Национален съвет по животновъдство, когато ще има по-ясни параметри за размера на подпомагането. Това, което мога да кажа е, че de minimis ни трябва сега, а не октомври, ноември месец когато започваме да се настройваме да чакаме субсидиите и тогава ефектът няма да е такъв, какъвто ще е сега. Тук в Родопите, например,не е валяло дъжд от три месеца и е страшно голяма суша, както казах в момента храним животните все едно, че сме посред зима. Това коментирахме вчера на съвета по една от точките. Обсъдихме и болестта нодуларен дерматит. Другото много важно нещо е това, че в момента вървят технически проверки от общинските служби. Аз апелирах към колеги, че трябва да внимаваме когато чистим пасищата, за да предотвратим опасността от пожари. 
 
В този ред на мисли, какво е вашето лично мнение във връзка с идеята и въобще становището на г-жа Десислава Танева, за това бенефициенти, които са направили предпоставка за пожар да не могат да получат субсидиране? 
Г-жа Танева коментира въпроса, като министър на земеделието, аз, като фермер, не бих се съгласил с това нещо, защото едва ли има някой, който нарочно би предизвикал пожар. Там, където се установи, че това е умишлено е допустимо да има санкция, но когато не е умишлено или не може да се установи, според мен не е правилно. Едва ли някой, който неволно е предизвикал пожар няма да може да получи субсидия, тъй като то би го довършило тотално. тотално да го довършим. Нали.., изведнъж от една страна, ако е станала някаква беля някъде.
 
„Независимо, че няма умисъл, има санкции в момента и земеделец, който предизвиква пожар, не може да ползва субсидии. Средно по 15 бенефициента са лишени от подпомагане, защото почиствайки териториите си, са предизвикали пожари“. Това коментира министърът на земеделието и храните г-жа Десислава Танева миналата седмица...
Това е спорен момент, според мен не бива да е така. Аз говоря от името на браншовик и фермер. Пак казвам, когато се докаже, че пожарът е умишлено, съм съгласен и бих подкрепил идеята. 
 
Споделихте, че на Консултативния съвет сте коментирали и болестта Заразен нодуларен дерматит. Можете ли да направите някаква равносметка, какво е положението до момента след като изцяло приключи ваксинирането срещу болестта и ре-ваксинацията срещу син език?
В Кърджалийска област специално, казвам със задоволство, че бяха установени само две малки огнища, което е  резултат от усилията и работата както на фермерите, така и на аграрните служби.
 
Можете ли да уточните коя тема предизвика най-голяма реакция от фермерите?
Тук, при нас, фермерите дебатират и коментират всичко, което вълнува сектора. Най-силно обърнаха внимание на помощите. Другото нещо, това са изкупните цени - изкупните цени на продуктите, които произвеждаме. Ние нямаме никакви пазари, това е нещо, което записахме в протокол и ще бъде предоставено на специалистите в министерството. За всяка една продукция, която произвеждаме в момента не може да се похвалим с никакъв пазар - телета, агнета, мляко – нямаме никакви пазари нямаме. Просто реализирането на продукцията ни е голям проблем. 
 
А какви са изкупните цени на млякото във вашата област?
В нашата област в момента цените са 30-35 ст., което е смешно за сурово мляко. За другата продукция въобще няма цени и въобще не се изкупуват. Това е много сериозен проблем, на който трябва сериозно да обърнем внимание и да помислим всички заедно. 
 
Тази година се характеризира с много суша и много болести, а всичко това влияе на млеконадоя. Как ще се отрази сегашната ситуация на новите правила в обвързаната подкрепа, които ще трябва да се доказват от догодина?
Коментирахме и това. За мен ние не бяхме готови за промените в обвързаната подкрепа. Не сме готови, защото трябваше да свършим много други неща преди да пристъпим към това, което отново ще е, като един голям шамар за част от фермерите, но в крайна сметка след като сме стигнали до това убеждение, трябва да го направим.
 
А реално, аз не разбрах, ЕС ли ни натисна за това или просто от нашето министерство решиха, че сега е момента да се придържаме към вропейските стандарти?
ЕС има различен поглед върху нас. Те си мислят, че сме много добре и че сме много напред, но нещата не са така, защото не казваме реално какво е положението.
 
С какво ги заблуждаваме?
Ето, аз ще бъда откровен – с всичко, не им казваме какво е реално положението в сектор Животновъдство у нас. Животновъдството в България е съвсем различно от това в Германия и Холандия. Това трябва да е ясно на всеки. Например планинско и полупланинско животновъдство у нас е съвсем различно от това в другите страни. Ето това е нещо важно. Европейците, идвайки при нас и поглеждайки ни, те си мислят, че планинското животновъдство, е като в Холандия примерно. Там сме свикнали да гледаме едни прекрасни поляни, едни изкуствени пасища, едни зелени треви и т.н. Тук при нас не е такова, тук е натурално, затова се получават и такива разминавания. Ние не сме откровени с тях, не ги запознаваме с реалната ситуация, която е при нас. 
 
На този етап можем ли да кажем, че имаме селекция и репродукция? 
Реално върху селекцията и репродукцията започваме да работим от сега. Загубихме много ценно време. Все още взимаме един малък процент от субсидиите, които взимат другите държави. Тепърва започваме да полагаме усилия, защото в крайна сметка трябваше да мине много време, за да разберат някои хора, че без селекция животновъдство няма, а ние, браншовите организации, го твърдим това от сума време. В момента, влизайки в една ферма стопанинът знае, че гледа 100 крави, но вътре има и 100 породи. Няма как да се получи, няма как да имаме резултати при тези условия. Пак казвам, че изпреварихме нещата с обвързаната подкрепа, тъй като първо трябваше да оправим селекцията, например и след това всичко щеше да се подреди от самото себе си. 
 
Да, по този начин цифрите нямаше да изглеждат толкова страшни за някои фермери...
С обвързаната подкрепа ще загубим една много голяма част от фермерите, малките, раздробените фермери, те просто няма да могат да отговарят на изискванията. Това предложение го дадоха колеги, които нагло заявяват, че са фермери и браншовци, но зад гърба си нямат и едно животно, а членската им маса е по-малко от семейството им. Това се случи на последния съвет по животновъдство, оттам дойдоха тези предложения. Аз като фермер и като браншовик мисля, че все още не бяхме готови за това нещо. Не казвам, че не трябва всичко да е легитимно, че трябва да излезе на светло, че трябва да да се обвърже с продукцията – да, трябва да произвеждаме продукция, получавайки субсидии. Но какво получаваме? Колко получаваме? Как ще се сучи това нещо? Ето на това трябваше да обърнем малко сериозно внимание и да го разработим... Сега не сме готови да го направим...
 
Предполагам сте запознат с обнародваните промени за ЗСПЗЗ, как ще коментирате?
Относно това, че пасищата и мерите бяха изключени от споразумения, аз мога да кажа, че това бе една грешка, която нямаше право да бъде допускана. 
 
Но самото предложение не е било внесено от Министерство на земеделието и храните...
Няма значение, то отива при тях. Те не трябва въобще да го коментират, нямат право, нито г-н Костов, нито г-н Грудев, нито г-жа Танева ако щете, защото това е недопустимо, въобще не трябваше да се допуска това нещо. Този специалист, който тръгне да коментира това нещо, че пасищата и мерите трябва да бъдат изключени от споразумението, според мен просто трябва да си скъса дипломата. 

 

ИНТЕВЮ НА

Христина ВАСИЛЕВА