Животновъдният сектор е пред крах, съобщиха на пресконференция животновъдни асоциации, предаде репортер на Фермер.БГ. Браншовиците назаха, че националният протест пред Министерски съвет се отлага с десетина дни.

През този период фермерите са дали срок на МЗХ да подпише с тях споразумение, документ, в който да пише черно на бяло, че правителството ще вземе спешни мерки за решаване на секторните проблеми.

Пресконференция в БТА по проблемите на животновъдството в момента дават Танчо Колев от Национална асоциация на млекопроизводителите, Мария Степанчева от Асоциация на биволовъдите, Бойко Синапов от Национална асоциация на животновъдите, Атанас Къцов от Национална асоциация на млекопроизводителите,  Пенко Налбантов от Асоциация „Тракия милк” и
Васил Попов от млекопроизводител от Стара Загора.

"Очакваме хиляди фермери да се включат в протестната акция. Протестът не засяга само животновъдите, затова сме готови да го отложим с още няколко дни, но да се вклщчат пчелари, овощари, тютюнопроизводители, месопроизводители и граждани, които са на граждански договори заети в селското стопанство", обясниха стопаните.

Бойко Синапов предупреди, че тази година много голяма част от животновъдите с пасища, мери и ливади ще търпят санкции. Проблемите, известни преди като КОД 6, не са спрели и сега отново заради отклоненията на орто-фото картата ще се появят нови разминавания.

"Бюрокрация души българския фермер! Никой не се замисля, че чиновникът не работи, вместо това все фермерите обвиняват за всичките си грешки, все ние да сме виновни", доволства още животновъдът на пресконферецията.


Очаквайте подробности за споразумението, което иска да подпише секторът с министъра на МЗХ Мирослав Найденов.

 

 

 

Притиснат от заплаха за протест, Мирослав Найденов събра животновъдите на среща

 

© 2011 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!